hike.png glijbaan2.png welpen.png hike2.png explorers.png boshike.png pivos.png glijbaan.png piohout.png doejijookmee.png bos.png touwen.png verhuur.png scouts.png vlotten.png zagen.png dassen.png groepsfoto.png pio.png vuur.png kompas.png kampvuur.png hit.png

De geschiedenis van Scouting gaat meer dan honderd jaar terug. Al snel na de oprichting van Scouting ontstonden er ook Scoutingorganisaties in Nederland. Inmiddels bestaat Scouting al meer dan honderd jaar!

 

1899-1903 : Kolonel Lord Baden-Powell vecht in Zuid-Afrika voor Engeland mee in de Boerenoorlog. Daarna gaat hij terug naar Engeland en krijgt de opdracht een opleiding voor verkenners in het leger te ontwikkelen.

 

1907 : Lord Baden-Powell houdt met 21 jongens een zomerkamp op Brownsea Island om zijn ideeën van het boek Scouting for Boys uit te testen. Dit is het begin van Scouting.

 

1909 : In Londen wordt de eerste, grote bijeenkomst gehouden, waar 11.000 boy scouts naar toe komen. Het is de voorloper van wat later de Wereld Jamboree zal gaan heten.

 

1910 : In Nederland worden de eerste padvindersgroepen opgericht. In Den Haag heet de Scoutinggroep “De Jonge Verkenners”, in Amsterdam begint een “proefpatrouille”. In Londen ontstaat voor het eerst ook Scouting voor meisjes.

 

1911 : In Nederland worden diverse padvindersverenigingen opgericht. De drie belangrijkste zijn “De Nederlandse Padvindersorganisatie” (NPO), “De Eerste Nederlandse Meisjes Gezellen Vereeniging” (ENMGV) en “De Nederlandse Padvindersbond” (NPB).

 

1920 : In Olympia (Londen) vindt de eerste Wereld Jamboree plaats.

 

1924 : In Kopenhagen wordt de tweede Wereld Jamboree gehouden.

 

1937 : Heel Nederland is in de ban van de Wereld Jamboree in Vogelenzang-Bloemendaal. Koningin Wilhelmina opent het kamp waaraan 27.000 verkenners uit 54 landen deelnemen. Bij deze vijfde Wereld Jamboree neemt Lord Baden-Powell op 80-jarige leeftijd afscheid.

 

1941 : Scouting wordt verboden en uniformen en materialen moeten worden ingeleverd. De hoofdbestuursleden worden gearresteerd en Lord Robert Baden-Powell overlijdt op 83-jarige leeftijd

 

1945 : Na de bevrijding blijkt dat de padvind(st)ersvereniging nog steeds springlevend is.

 

1950 : Koningin Juliana wordt geïnstalleerd als padvindster. In augustus opent zij het Nationaal Kamp ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Verkennersbeweging in Nederland.

 

1957 : Gouden jubileumjaar van de wereldbeweging. Het is vijftig jaar geleden dat Scouting in Engeland werd opgericht. Dit wordt gevierd met vier wereldkampen voor padvindsters en gidsen in Canada, Engeland, de Filipijnen en Zwitserland. In Engeland doen 32.000 verkenners mee aan de Jamboree Indaba-Moot.

 

1973 : Scouting Nederland wordt opgericht. Scouting Nederland is een fusie tussen verschillende verenigingen voor het spel van verkennen, die hun identiteit eerder ontleenden aan één van de traditionele zuilen. Dit betekent dat katholieken, protestanten en andere gezindten, meisjes en jongens allemaal binnen één vereniging hetzelfde spel gaan spelen. Verkennerij en padvinderij heet voortaan Scouting.

 

1991 : De gemengde speleenheden krijgen bij het nieuwe spelaanbod ook echt een naam. Naast kabouters en welpen zijn er voortaan ook esta’s, met hun eigen spel. Verkenners en gidsen heten voortaan scouts en de rowans en sherpa’s worden explorers.

 

1995 : De Wereld Jamboree vindt plaats in Nederland! Scouting Nederland bouwt in Dronten met 5.000 vrijwilligers een complete tentenstad waar 18.000 scouts uit de gehele wereld tien dagen lang de tijd van hun leven hebben. Het
thema is “Future Is Now”. Koningin Beatrix verricht de opening die live op televisie te zien is. Met het wereldevenement laat Scouting Nederland zien dat het een eigentijdse organisatie is, waar veel kinderen ontzettend veel plezier aan beleven. De term “scouts” heeft de term “padvinders” verbannen.

 

2000 : Scouting Nederland organiseert in Dronten de eerste Nationale Jamboree met 4.000 Nederlandse en buitenlandse scouts en explorers. De vriendschappen met scouts in Tsjechië, Slowakije en Zuid-Afrika worden aangehaald, waardoor scouts uit Nederland de mogelijkheid krijgen scouts in deze landen te bezoeken.

 

2003 : De overheid kondigt aan per 1 januari 2004 de subsidie stop te zetten. Scouting Nederland organiseert acties in Den Haag, op de radio en televisie en in de landelijke pers.

 

2005 : Hare Majesteit Koningin Máxima wordt de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland.

 

2007 : Scouting bestaat Wereldwijd 100 jaar en dit jubileum wordt groots gevierd. De Wereld Jamboree vindt plaats in Engeland.

 

2010 : Scouting in Nederland bestaat 100 jaar. Dit wordt groots gevierd met een landelijke manifestatie, Scouts2day, waar ruim 20.000 scouts samen het feestjaar vieren. Ook is er een indrukwekkende jubileum jamboree met 12.500 scouts uit binnen en buitenland in Roermond. Scouting Nederland grijpt het jaar 2010 aan om een nieuwe kledinglijn, de ScoutFit, te introduceren en om tal van vernieuwingen op het gebied van spel, programma en deskundigheidsbevordering door te voeren.

 

2011-2015 : Klaar voor nog eens 100 jaar Scouting in Nederland! De focus komt te liggen op Scoutinggroepen, om zowel kwalitatief als kwantitatief te groeien. Het spel, Scouting Academy en programma Groepsontwikkeling staan centraal.